Aur si Diamante

0 comentarii  

Istoria moderna a Africii de Sud a fost de cele mai multe ori datata incepand cu prima extractie de diamante si aur in scop comercial, intre anii 1870-1880, cand regiunea a devenit un magnet pentru investitiile europene. Imediat dupa goana europenilor pentru aur si diamante, la sfarsitul secolului XIX, operatiunile de extractie s-au extins incluzand peste doua duzini de alte minerale.

DiamantAur si diamante

 

Istoria moderna a Africii de Sud a fost de cele mai multe ori datata incepand cu prima extractie de diamante si aur in scop comercial, intre anii 1870-1880, cand regiunea a devenit un magnet pentru investitiile europene. Imediat dupa goana europenilor pentru aur si diamante, la sfarsitul secolului XIX, operatiunile de extractie s-au extins incluzand peste doua duzini de alte minerale. Pana la jumatatea secolului 20, Africa de Sud a devenit cel mai mare producator sau al doilea mare producator din lume de aur, diamante, platina, crom, mangan si vanadium. De asemenea, se numara printre cei mai importanti producatori de carbune, minereu de fier, uraniu, cupru, argint, asbest, fluorina  si calcar.

 

O multitudine de minerale au aparut in cinci mari complexe mineralogice: Bushveld, Transvaal, Witwatersrand, Northern Cape si Western Cape. In timp ce majoritatea minelor erau fondate si gestionate de catre europeni, pana in anii 1970 majoritatea au ajuns sa fie conduse de corporatii sud-africane care controlau active in intreaga lume. In ciuda aportului sau la veniturile din exporturi, la mijlocul anilor ’90 industria miniera contribuia numai cu 9,6% din PIB, fata de 15% in anii 1980. Industria miniera a fost surclasata gradual de productie si servicii financiare, atat in ceea ce priveste forta de munca cat si rezultatele nationale. Analistii industriali estimau la inceputul anilor 1990 ca Africa de Sud produsese peste 43.000 de tone de aur in secolul trecut si ca cel putin tot atat au ramas in rezerve. Potrivit estimarilor de specialitate, la inceputul anilor ’90 se specifica faptul ca numai 5.6 grame de aur erau extrase din fiecare tona de minereu excavat. Cu toate acestea, industria de profil a obtinut profituri consistente si a contribuit cu o treime si chiar pana la o jumatate din productia mondiala de aur in perioada anilor 1980 si 1990.

 

Cele 57 de mine de aur ale Africii de Sud produc intre 600 si 620 de tone de aur pe an, ceea ce reprezinta aproape 30% din productia internationala. Productia de aur in 1994 si 1995 a scazut la sub 600 de tone pentru prima data din anii 1960. Companiile care activeaza in industria miniera au pastrat in mod traditional nivelul cheltuielilor la un nivel minim platind salarii mici. Minele de aur au devenit cunoscute pentru politicile lor exploatative in materie de forta de munca, inclusiv pentru folosirea muncitorilor emigranti pe contracte limitate, pentru controlul strict al muncitorilor in componenta companiei precum si pentru conditiile dificile de munca. Costurile cu forta de munca erau importante in special pentru determinarea profiturilor, deoarece pretul aurului era stabilit la 35 de dolari pe uncie pe parcursul anilor 1960. Dupa ce pretului aurului i-a fost permisa fluctuatia, in anul 1968, acesta a crescut gradual ca raspuns al cererii de pe piata, iar companiile isi puteau permite sa realizeze profituri mai mari la un nivel mai scazut al productiei. Astfel, pe fondul unui volum al productiei de aur al Africii de Sud mult diminuat, pretul acestuia a explodat pur si simplu, ajungand la un maxim istoric de 613 dolari americani pe uncie, in anul 1980.

Diamante si platina

Industria extractiva de diamante a Africii de Sud dateaza inca din anul 1867, cand diamantele au fost descoperite langa Kimberley, in actuala regiune a Capului Nord. Terenurile din Kimberley si mai apoi descoperirile din Gauteng si cele de pe coasta Atlanticului au devenit surse majore de diamante de calitate gema, asigurand pozitia Africii de Sud ca fiind cel mai mare producator de la mijlocul secolului 20. Diamantele dure erau produse in cantitati mari in Australia, Zair, Botswana si Rusia. Pe parcursul anului 1991, majoritatea diamantelor din Africa de Sud erau exploatate de la cinci locatii, dar cea de-a sasea mina, Venetia, in Northern Cape, s-a deschis in anul 1992 si se estima ca va deveni un important producator de diamante la sfarsitul decadei.

 

The De Beers Consolidated Mines Company controla majoritatea minelor de diamante din Africa de Sud si influenta comertul international prin intermediul unei aliante a producatorilor de diamante sau cartel, numit Central Selling Organisation. Cartelul le permitea producatorilor sa controleze numarul de roci geme puse pe piata si din acest motiv, sa mentina preturile ridicate pentru diamantele din roci geme. Cartelul era in masura sa reactioneze la eforturile de marketing independente de controlul sau, fluidizand temporar piata, si pe aceasta cale generand scaderea preturilor platit pentru un produs extern.

 

Pretul diamantelor a fluctuat la inceputul anilor 1980, dar industria a continuat sa se extinda chiar si in ciuda recesiunii internationale si a descoperirii diamantului de sinteza, zirconiul. Preturile in dolari pentru diamante s-au imbunatatit in anii 1985 pentru ca sa scada din nou in 1987, fortandu-i pe cei de la De Beers sa sprijine piata refuzand diamante de la dealeri. Din acest motiv, productia anuala de peste 10 milioane de carate inregistrata in anul 1985 si 1986 a scazut la 9,1 spre finele anilor ’80.

 

Grupa metalelor platinate (platina, paladiu, ruteniu, rodiu, iridiu si osmiu) a fost descoperinta in 1924 in Africa de Sud. Mare parte din cele 59.000 de tone de rezerve estimate se afla in complexul de minerale Bushveld, iar unele concentratii au fost gasite in complexele Transvaal si Witwatersrand. Ca o curiozitate, pe 26 ianuarie 1905 se descopera in Africa de Sud cel mai mare diamant din lume, Cullian. Acesta avea in stare bruta 3.025 de carate.

 

0 raspunsuri la "Aur si Diamante"

Vreau sa aflu parerea ta